strand

Strandsone

Alle skal ha god tilgang til strandsonen!

Arbeiderpartiet skal påse at all utbygging skjer innenfor lovens rammer. Vår kamp er for fellesskapet i samfunnet, egoistene blir godt nok ivaretatt av andre partier. Vi skal virkelig åpne mulighetene for fellesskapet!

Arealene langs sjøen er attraktive områder for friluftsliv, rekreasjon og naturopplevelse. Strandsonen brukes til turgåing, bading, soling og fisking. Samtidig er strandsonen under sterk utbyggingspress mange steder i landet, spesielt i indre og ytre Oslofjord. Nedbygging og enkeltinngrep har over tid redusert tilgjengeligheten og ferdselsmulighetene. Dette gjelder spesielt langs de deler av kysten som har størst befolkningstetthet og vi i Vestfold er definitivt der.

Arbeiderpartiet vil:

• Grunnlovsfeste allemannsretten.

• Styrke arbeidet med å legge til rette for, og forvalte, friluftsområder i nærmiljøet.

• Sikre tilgang til strandsonen ved å opprettholde byggeforbudet i 100 meter-beltet til sjøen.

• Øke oppkjøpet av arealer til friluftslivsformål

Eksempelet Færder

På nasjonalt nivå er 68,4 prosent av strandsonen langs kysten ikke bebygget og tilgjengelig. I Færder kommune er cirka 70 prosent av strandlinjen stengt for allmennheten. Sammenligner vi med Sverige, så er det i Bohuslän cirka 70 prosent av strandlinjen som er åpen for allmenheten.

Effekten av nedbygging forsterkes flere steder av at eksisterende eiendommer privatiseres. Allemannsretten, som er retten til fri ferdsel og opphold i utmark, er av stor betydning for mulighetene til å utøve friluftsliv. Flere steder er ulovlige stengsler i strandsonen til hinder for allmennhetens friluftslivsutøvelse og opplevelse

I 2009 ble reglene for bygging i strandsonen skjerpet inn i ny Plan- og bygningslov. I 2011 kom nye statlige planretningslinjer for differensiert forvaltning av strandsonen langs sjøen. Regelverket er innarbeidet i Kystsoneplanens retningslinjer. 

Retningslinjene gir blant annet føringer for maksimal størrelse og høyder for fritidsboliger, plattinger med mer. Som vedlegg til planen har tidligere Vestfold fylkeskommune i samarbeid med Larvik, Sandefjord og Færder kommuner utarbeidet en veileder om byggegrenser i 100-metersbeltet til bruk i kommunene.

Til tross for strenge restriksjoner fra sentrale og lokale myndigheter har det vært igangsatt i overkant av 200 nye tiltak siden 2015 hvert år i Norge, tallet burde vært nærmere null. Det er viktig å presisere at dette ikke er ulovlig tiltak, men ofte tiltak som ikke er forenlig med å gjøre strandsonen mer tilgjengelig. Dispensasjonsviljen er dessverre fortsatt til stede i enkelte kommuner og fylker.

Fjerne stengsler 

Hva opplever vi som ønsker å bruke strandsonen?  Jo stengsler som ødelegger både gleden og muligheten til å ferdes på lovlige steder.

De som hindrer ferdsel over utmark på egen eiendom stjeler rekreasjon og gode opplevelser, fra befolkningen, samt masse tid fra kommuneadministrasjon og statsforvaltningen. Vi arbeider for at lovverket skal gi strenge sanksjonsmuligheter overfor disse enkeltpersoner (grunneiere).

Arbeiderpartiet tar ansvar og skal sørge for at kommunene opptrer korrekt og uredd. Innbyggerne og kommunen må samspille i kartleggingsprosessen slik at de verste tilfellene blir ryddet opp i først. Kommunen er avhengig av hjelp for å få oversikt, og vi anbefaler kommunen å opprette en telefon eller mailadresse for tips. Dette er tiltak som Arbeiderpartiet gjerne ser at flere kommuner kan ta i bruk, da problemstillingen absolutt ikke bare gjelder Færder.

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for din tilbakemelding!